Fakta: UR robotter

Branche / Industri

Fritlagte ikoner   Automation
     

Virksomhed

Universal Robots

Produkt / Anlægstype

Lettere industrirobotter

Applikation

Tætning af bevægelige led og inddækning af åbninger i automatiske, flerledede robotarme.

Problem & udfordring

Industrirobotterne kan indgå i aggressive produktionsmiljøer, og den hidtidige gummikompound kunne ikke holde til påvirkninger fra atmosfære, sollys og forskellige medier, den blev udsat for. Derfor måtte pakningerne oftet skiftes.

Produkt & løsning

Betech Seals har anvist en ”hybridgummi”, som på fortrinlig vis kombinerer egenskaberne fra en oliebestandig gummi og en atmosfærebestandig gummi. Endvidere er der arbejdet med særlige farver og overflader, hvor tætningerne er synlige og udgør en designkomponent i robotterne.

Produktspecialist

Tom Philipsen
Product Manager

Tel. (+45) 4485 8100
Skriv til os ... 

 

En håndsrækning til populær robotarm

Betech leverer pakninger og tætninger til robot-firmaet Universal Robots fra Odense. Kravene til pakningerne er store - både hvad angår materiale, holdbarhed og design. 


Premium Case Story stjerne

Robotproducenten Universal Robots fra Odense havde problemer med at få deres pakninger til at holde længe nok – det problem skulle en ny leverandør løse.

Jakob Jensen, indkøber hos Universal Robots:

»Vores mål var at finde en stærk og langtidsholdbar pakning, og det har krævet, at vi samarbejder med en ekspert i gummi. Vi har brug for, at vores samarbejdspartnere har et dybt kendskab til det polymere materiale, og vi fik en god teknisk dialog med Betech, hvor de satte sig grundigt ind i vores udfordringer og behov.« 

Universal Robots er en dansk virksomhed, der udvikler og sælger mindre robotarme, der kan automatisere og effektivisere processer i industrien. Betech leverer nu alle tætninger til robotarmenes led.

Aftalen kom i stand efter en grundig analyse af robotproducentens behov, og salgschef Johnny Roager hos Betech er godt tilfreds med det gennemførte udviklingsarbejde:

»Vores mål er at forbedre vores kunders produkt, og det er lige netop, hvad vi har formået her.«

   
  Universal Robots 
   

“Vi har brug for, at vores samarbejdspartnere har et dybt kendskab til det polymere materiale, og vi har haft en god teknisk dialog med Betech Seals”. Jakob Jensen, indkøber hos Universal Robots.


Mere holdbar løsning

Universal Robots leverer deres robotarme i to størrelser til så forskellige brancher som bilindustrien, tobaksindustrien og til fødevare- og medico-producenter, og variationen stiller krav til komponenternes kvalitet.

 Jakob Jensen:

»Vores robotter kan stå i aggressive produktionsmiljøer, og vi havde længe haft store udfordringer med at finde pakninger med en god holdbarhed. Den daværende gummikompound kunne ikke holde til de forskellige medier, den blev udsat for, og derfor måtte vi udskifte pakningen ofte. Vores mål i denne proces var, at kunne levere en kvalitetsrobot til vores kunder med en langtidsholdbar løsning på gummipakningerne.«


1.500 gummiblandinger at vælge mellem

Betech analyserede robotarmenes behov ud fra materiale, temperaturer, smøremidler og meget andet.

Tom Philipsen, Product Manager hos Betech:

»Det materiale, de tidligere pakninger var drejet i, levede ikke op til behovet – det fungerede fint sammen med olie, men det var ikke godt nok til at fungere sammen med ozon.«

Og da en af Betechs forcer er kundespecifik produktudvikling, tog pakningsfirmaet udfordringen op.

»Vi har mere end 20 forskellige typer rågummi, der blandes til omtrent 1.500 elastomer-varianter.  De har alle deres styrker og svagheder – vores styrke er, at vi kender både egenskaberne ved de forskellige gummikompound og forstod Universal Robots' behov,« fortæller Tom Philipsen, der endte med at vælge en atypisk elastomer til sin kunde.

»Vi valgte en lidt skæv elastomer, som måske ikke er den, man typisk vil vælge, men via vores erfaringer ved vi, at denne kompound er den rigtige løsning. Den kan både tåle at sidde i udendørs applikationer og at blive overhældt med olie, som var bare nogle af kravene fra Universal Robots.« 


Bedre og billigere materiale

Pakningen er en fladring baseret på sort gummi, og umiddelbart kan den forekomme ukompliceret at lave rent procesteknisk.

»Vi kunne godt have valgt den åbenlyse løsning og foreslå, at Universal Robots brugte en Viton gummi. Den er kemisk resistent og kan tåle sollys. Derfor er den blevet et populært valg, men bestanddelene giver også Viton gummien nogle kritiske begrænsninger,« fortæller Tom Philipsen.  

Derfor vurderede Betech, at en ”hybridgummi”, som på fortrinlig vis kombinerer egenskaberne fra en oliebestandig gummi og en atmosfærebestandig gummi var den bedste løsning.  Det var sågar også en billigere løsning, end den robotproducenten havde i forvejen, så Universal Robots fik hurtigt tilsendt en håndfuld nye tætninger, de kunne prøve på deres robotarme.

“Vi valgte en lidt skæv elastomer, som måske ikke er den, man typisk vil vælge.Tom Philipsen, Product Manager hos Betech.


Opmærksom på design

Under udviklingen skulle Tom Philipsen også være opmærksom på fladringens udseende. Universal Robots’ produkter er designprodukter, der skiller sig ud fra andre industrirobotter ved at være pæne at se på, og derfor var det et krav, af tætningen kunne falde ind i designlinjen.

Jakob Jensen, Universal Robots:

»Vores robotarme står mange steder og arbejder side om side med mennesker, og vi vil ikke begrænse vores muligheder, fordi en eventuel kunde ikke vil have en robot stående frit fremme - derfor har vi valgt, at det æstetiske skal være i top.«

Tom Philipsen, Betech:

»Der er stor forskel på, om man producerer komponenter til grov-industrien eller til et designprodukt. Men det var heldigvis ikke noget problem for os at tilpasse vores fladring til det udtryk og den finish, robotarmene har. Vi har også tidligere leveret gummidele til Rosendahl, som fremstiller populær brugskunst.«


Vil du vide mere?

Personlig kontakt: Kontakt vores produktspecialister

             Del denne side med andre: